Mensen vragen wel eens aan mij: Maartje, hoe kom je erop? Waar vind je inspiratie en verzin je steeds weer iets nieuws? Vandaag geef ik je antwoord op deze vragen en deel ik mijn tips om inspiratie op te doen. Deze tips zijn natuurlijk heel persoonlijk en wellicht werken ze niet voor iedereen, maar misschien kan je er wel 1 tip uithalen die voor jou werkt.

Dagje weg
Mijn nummer 1 tip om inspiratie op te doen is om een dag even weg te gaan. Een stad of museum te bezoeken en even niet bezig te zijn met het zelf dingen moeten maken. Dit deed ik pas ook. Samen met mijn moeder en mijn zus ging ik een dagje naar Rotterdam om de kunsthal te bezoeken en ook even lekker te shoppen. Onderweg in de auto kwam ik al op nieuwe ideeën. Daarom neem ik op dit soort dagen altijd een notitieboekje mee waar ik alles in op kan schrijven, maar je ideeën gewoon in je telefoon zetten kan natuurlijk ook.

Doorzetten of bewegen
Zit je al een tijdje te staren naar je lege papier en wil er echt niets lukken? Soms helpt het om door te zetten, een andere keer is het beter om even van het papier weg te stappen. Even een koffie date te hebben, alleen of met een vriendin, of even te gaan bewegen. Door te sporten, wandelen of fietsen ben je even met je lijf bezig in plaats van in je hoofd. Hierdoor kun je met een frisse blik weer terug komen naar je papier.

Rommel
Een rommelige ruimte kan er bij mij soms voor zorgen dat ik afgeleid word. Dit los ik soms op twee verschillende manieren op. De eerste manier is om alles even op te gaan ruimen. Nadat ik iets heb gemaakt is het vaak een beetje een creatieve bom. Overal ligt dan wat. Ik leer mezelf steeds meer aan om deze dingen gelijk op te ruimen, maar soms heb ik hier geen zin in of tijd voor. De volgende dag is het dan dus nog een rommel. Soms kies ik er dus voor om op te gaan ruimen, maar andere keren laat ik de boel lekker de boel en neem ik de spullen die ik nodig heb mee en ga ik ergens anders zitten werken. Lekker buiten in de tuin bijvoorbeeld of in een leuk koffietentje.

Buiten schetsen
Buiten in de natuur schetsen vind ik ook heerlijk om te doen. Door om me heen te kijken en goed te observeren wat er in de natuur om me heen gebeurt, krijg ik ook nieuwe inspiratie. Ook zorgt dit ervoor dat ik mijn werk op deze manier blijf verbeteren. Door te schetsen probeer ik hetgeen wat ik voor mij zie te ontleden en zo verder te kijken dan de kleur en de vorm. Hoe staat het bijvoorbeeld met elkaar in verhouding? Dit is natuurlijk ook van toepassing op de architectuur.

Gewoon beginnen
Natuurlijk is het soms ook goed om juist gewoon te beginnen. Door de eerste lijn op je papier te zetten en deze niet gelijk weer uit te gummen. Juist door jezelf de ruimte te geven om te leren en fouten te maken haal je de druk van jezelf af. Mijn ervaring is dat, doordat deze druk wegvalt, ik betere en mooiere dingen ga maken en ook losser ga tekenen en schetsen.

Ik hoop dat je deze tips gaat proberen, om er zo achter te komen of ze voor je werken of niet. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om inspiratie op te doen. De volgende tips zal ik in een volgende blogpost delen. Heb jij ook nog tips om inspiratie te vinden? Laat ze achter in de reacties.

1 Reactie

Inspiratie opgedaan? Laat het weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.