In deze blog laat Thea van Groen Goud zien hoe je zelf aan de slag kunt om verantwoord kinderspeelgoed te maken. Thea maakt graag dingen met hout en was gelijk enthousiast om hier meer over te vertellen. Lees snel verder voor inspiratie om hier zelf ook mee aan de slag te gaan.

Ik ben dol op houten, verantwoord speelgoed, dit speelgoed is helaas vrij prijzig. Vandaar dat ik zelf ben gaan experimenteren en proberen. Ik heb het geluk dat ik een schoonvader heb die aannemer is, hierdoor had ik veel verschillende machines en veel resthout tot mijn beschikking waardoor ik op een hele budgetvriendelijke manier fouten kon maken en hiervan kon leren. Een handige man die meedenkt en ondersteunt is ook heel fijn.

Ik ben ooit begonnen met een regenboog te zagen. In de eerste instantie liet ik hem ongeverfd. Na een tijdje wilde ik deze toch een kleurtje geven. De regenboog heb ik toen geverfd met Stockmar waterverf, het kan met elke waterverf, maar de kleurtjes van Stockmar vind ik persoonlijk erg mooi. Iedereen met kleine kinderen weet dat speelgoed op elke manier ervaren moet worden en dat het dan ook met enige regelmaat in mondjes verdwijnt. Om te voorkomen dat de verf eraf gaat het ik de kleurtjes geseald met Osmo hardwax olie, deze is geschikt voor kinderspeelgoed. Daarnaast is het onschadelijk voor mens, dier en plant, erg fijn! De geur is vrij intens wanneer de Osmo nog nat is, een goed ventileerde ruimte is hiervoor echt wel nodig. De kleur van de verf wordt na behandeling met Osmo ook iets dieper, zo mooi!

Daarna kwam het grotere werk! Op verzoek van mijn oudste (die zo nu en dan meekijkt op Pinterest😉), een boomhuis voor kleine kabouters. Dit is een echt project met vallen en ontstaan geworden. Ik wilde het absoluut kindvriendelijk maken, geen schroeven, geen splinters, maar wel stevig, het is nu eenmaal speelgoed.

Eerst hebben we samen een mooie tak uitgekozen in het bos, deze tak is door mijn man is verschillende stukjes gezaagd. Grote stukken voor ondersteuning, kleine voor het trapje. De takken heb ik voor de zekerheid even in een badje met kokend water gedaan, hierdoor zijn de evt insecten in de boompjes dood, maar je kan ook gelijk zien om de tak stevig genoeg is. Uit een grote plaat populieren multiplex zaagde ik de verdiepingen. De kantjes werden afgerond met een schuurmachine, zo is het minder scherp en persoonlijk vind ik het erg ook mooier en zachter uit zien. Dit hout heb ik niet geseald met Osmo, ik denk dat het zeker kan, en dat het ook wel beschermd tegen speelinvloeden.

Daarna kwam de uitdaging, hoe ging ik het hout vast maken zonder schroeven of iets dergelijks? Eerst had ik alleen houtlijm gebruikt. Tijdens het verzenden van een huisje kwam ik er helaas achter dat dit niet stevig genoeg was, de boomstronkjes braken af, erg zonde…

De boomstronkjes heb ik verstevigd door ze met een duveltje vast te zetten aan de ondergrond, maar ook nog vastgelijmd met houtlijm. Door trapjes en accessoires toe te voegen zijn het mooie huisjes geworden waarin een kind zijn creativiteit en fantasie echt kwijt kan. Nog leuker wordt het als je er een aantal mooie houten speelplaten bij doet, voorzien van verschillende kleuren. Zo kunnen de kabouters ook op reis.

Doordat de ondergronden en verdiepingen van de huisje speelse vormen hebben had ik veel restjes, deze restjes heb ik allerlei vormpjes gezaagd, ik heb ze een mooi kleurtje gegeven, en ook deze weer geseald met Osmo. Door de restjes is een gaatje gezaagd, touwtje erdoor en opgehangen als een slinger.

Het waren absoluut projectjes met vallen en opstaan. Mijn allereerste boomhuis heb ik ook weer uit elkaar gehaald. Ik wilde hem weer helemaal nieuw maken omdat ik al zoveel nieuws geleerd had, dit is een (lang) lopend tussendoor project geworden, je kan dit volgen op mijn instagram. Alles wat ik daar laat zien kan ik op bestelling voor jou maken.

Dankjewel Thea voor je uitleg en inspiratie! Wil je zelf ook aan de slag met verantwoord kinderspeelgoed maken? Deel je creaties dan op instagram en tag ons er gerust in. Dat vinden wij super leuk om te zien!

Inspiratie opgedaan? Laat het weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.