Tijd voor een review! Dit boek heb ik al een tijd lang liggen en al veel in gebladerd en inspiratie uit gehaald. Op 28 augustus 2018 kwam dit boek uit. Nu meer dan een jaar geleden is het daarom de hoogste tijd om er meer over te vertellen.

Samantha Dion Baker is een artiest en illustrator. Op Instagram deelt ze pagina’s uit haar eigen dagboek. Deze foto’s zijn super herkenbaar door haar duidelijke stijl. Wat mij het meest aansprak toen ik het boek kocht, was dat het zowel handlettering/ handwriting combineert met illustreren. Dat spreekt mij beide heel erg aan.

img_7374.jpg

Het boek begint met een introductie, waarin Samantha verteld over de tijd dat ze begon met het bijhouden van een journal en ook de tijd dat ze het eigenlijk helemaal niet meer deed. Gelukkig is ze daarna weer gestart en daarmee een inspiratiebron geworden. Het gaat er ook in al deze tekeningen om dat je het gewone extra bijzonder maakt door het te tekenen en erbij stil te staan. Samantha moedigt ons aan om tijd te nemen voor jezelf en iets te doen waardoor je opgeladen wordt.

Dit boek, schrijft Samantha, is geen recept om precies de pagina’s te maken die ze zelf maakt. Het is gemaakt om je eigen creativiteit te laten gaan en een inspiratiebron te zijn. Hoewel ik het jammer vind dat Samantha niet meer ingaat op de opbouw van de pagina, zoals ze het zelf maakt, snap ik dit ook. Het gaat er natuurlijk juist om dat je, het leven wat je om je heen ziet, op papier zet in een manier die bij jou past. En dat vraagt nou eenmaal veel tijd, creativiteit en een hele ontdekkingsreis naar jouw eigen manier van sketch journaling.

img_7372

Het boek is opgebouwd in twee delen. Het eerste deel heet: “Getting started”. Hierbij staat de vraag centraal: Hoe begin je eigenlijk? Wat heb je hiervoor nodig. Dit is een heel uitgebreid deel, misschien zelfs iets te uitgebreid naar mijn mening, maar zeker wel de moeite waard om te lezen. Het tweede deel is het deel waar ik zelf nog graag naar terug pak. Dit heet: “Ideas for drawing” en neemt je mee langs alle dingen die je kan tekenen in je sketch journal. En juist dit tweede deel laat je al die mooie pagina’s zien die Samantha maakt.

Is het de moeite waard om dit boek te kopen? Dat is natuurlijk een moeilijke vraag om antwoord op te geven. Voor mij is het zeker de moeite waard en ik pak het boek ook nog regelmatig terug. Dagelijks tekenen helpt mij om mijn tekenskills te verbeteren en dat gecombineerd met een dagboek die ik ook regelmatig bijwerk, is dit een goede manier voor mij om herinneringen te bewaren.

Misschien ben jij toe aan een nieuwe manier om je creativiteit uiting te geven? Dan is dit boek iets voor jou. Wil je liever direct van mij leren hoe je een sketch journal bij kan houden? Stuur me dan een mailtje naar inhetatelier@hotmail.com of kijk op de workshop pagina om er een te volgen.

Inspiratie opgedaan? Laat het weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.