Sensopatisch spel, wat is dat eigenlijk en waarom zou je dat willen? Wat heb je eraan en hoe begin je ermee? In deze blog leg ik je hier alles over uit en geef ik je wat tips en inspiratie om te beginnen.

Bij sensopatisch spelen gaat het over het beleven via alle zintuigen. Hierdoor leer je nog sneller, omdat je meer verbindingen legt in de hersenen, dan wanneer je maar 1 zintuig gebruikt. Maar wat leer je dan precies? Als eerste leer je het materiaal kennen waar je mee bezig bent. Dit kan klei, zand, stof etcetera zijn. Je ontdekt wat je hiermee kan en ondertussen leer je ook jezelf kennen. Je leert of je het fijn vindt of juist niet. Daarnaast helpt het bij het ontwikkelen van de fijne motoriek. Door te friemelen, scheppen, pakken en schenken oefen je dit steeds weer. Oefening baart kunst, juist bij de fijne motoriek!

person holding yellow plastic container

Sensopatisch spel wordt gekenmerkt door het spelen zonder doel. Daardoor is het ook rustgevend en geeft het de gelegenheid om emoties en gebeurtenissen te verwerken. Dit komt doordat je hoofd op dat moment even niets anders hoeft te doen. Je komt als het ware ‘uit je hoofd’ en ‘in je lijf’. Dit gebeurt nog sterker doordat je alle of in ieder geval meerdere zintuigen(voelen, zien, horen, ruiken en proeven) tegelijk aanspreekt.

easter kitchen flour cooking

Een mooi voorbeeld hiervan is koekjes bakken. Tijdens het kneden van het deeg voel je hoe het koude deeg warm wordt in je handen, hoe de structuur is van de suiker en de bloem en hoe lekker het al gaat ruiken. Daarnaast zie je dat de bal zich steeds meer gaat vormen en je hoort hoe het deeg plakt als je het van het aanrecht haalt. Natuurlijk kun je de koekjes ook daarna weer proeven. Heb je hier al eens bewust bij stilgestaan? Kinderen doen dit vaak vanzelf, maar als volwassene is het ook heel fijn om zoiets met al je aandacht te kunnen doen.

Wil je gelijk aan de slag voor jezelf of voor je kind? Ik heb al eens een blog geschreven over sensopatische bakken. Veel van deze ingrediënten heb je vast al in huis liggen. Of ga lekker aan de slag in de keuken met het bakken van koekjes of het maken van zuurkool! Heel veel plezier ermee. Volg mij ook op Instagram voor nog meer creatieve inspiratie.

1 Reactie

Inspiratie opgedaan? Laat het weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.