Weet je nog dat je het vroeger zo heerlijk vond om zand tussen je vingers door te laten sijpelen? En misschien genoot je er ook wel van als je mocht helpen met koekjes bakken, omdat je het deeg dan kon kneden. Of lekker spelen met make-up, omdat die kwasten zo zacht waren. Dit zijn allemaal voorbeelden van sensopatisch spel. En het leuke is; de mogelijkheden zijn eindeloos. Vandaag laat ik je zien hoe je sensopatische thema bakken kunt maken. Ik heb drie voorbeelden voor je.

Herfstkleuren bak

In deze herfst bak zitten spliterwten, rode linzen en grove havermout door elkaar gemengd. Zie je dat de havermout net gevallen blaadjes zijn? Daarnaast voeg je wat hazelnoten, dennenappels en eventueel nog wat beukennootjes of kastanjes toe. Het kind kan de verschillende onderdelen leren benoemen, kan tellen met de nootjes of ze lekker verstoppen en weer te voorschijn halen.

Kappersthema

Het onderwerp van de Kinderboekenweek is beroepen. Wat is nu leuker dan een sensopatische bak te maken met dit thema? Door kleine elastiekjes, kammen, spiegels en zelfs een mini flesje shampoo toe te voegen aan fijne havermout leert het kind de namen benoemen en is zo ook nog heerlijk bezig met het onderwerp. Wissel je van thema? Dan haal je snel de kappersspullen eruit en voeg je bijvoorbeeld koekvormpjes, een garde en spatels toe. Zo heb je gelijk een bakkersthema.

Herfstavontuur

Met kikkererwten en rijst heb je gelijk mooie structuren om de zintuigen te prikkelen. In deze bak heb ik dieren toegevoegd en natuurlijk ook weer de schatten uit de natuur: dennenappels en hazelnoten. Zo heb je gelijk een mooie variatie op de eerdere herfstbak. Ook deze bak is van zichzelf lekker naturel en kan zo gebruikt worden om verschillende variaties op te maken. Met schelpen erin is het net het strand. Laat natuurlijk ook je eigen fantasie de vrije loop. En waarschijnlijk verzint het kind wat ermee mag spelen nog veel meer ideeën.

Ga jij een sensopatische bak maken? Heel veel speelplezier ervan! En laat me het ook zeker even weten. Als je het deelt om instagram vind ik het super leuk als je mij hierin tagt.

1 Reactie

Inspiratie opgedaan? Laat het weten!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.